Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-07@00:52:42 GMT

هوا دلپذیر شد...

تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۹۰۰۵۴۵

هوا دلپذیر شد...

هنوز هم گوش‏ سپردن به اینها، مهم‌ترین بزنگاه‏های خاطره‏بازی با مدرسه برای ما 30‏ ساله‏هاست، حالا کمی کمتر یا بیشتر؛ سرودهایی که مدتی است جز حسی خاطره‏انگیز، حیات و نمودی دیگر نیز یافته‌اند. تا همین چند سال پیش، توجه به سرودهای ماندگار انقلابی، تنها مدخلی خاطره‌بازانه بود، اما از سال گذشته که اولین جشنواره و جایزه بزرگ موسیقی انقلاب اسلامی برگزار شد و بخش سرود را هم جدی گرفت، توجه دوباره و جدی‌تر به این سرودها دوباره در دستور کار قرار گرفت؛ جشنواره‏ای که نخستین دوره برگزاری‏اش را سپری کرد و حالا هم خبر رسیده که بخش رقابتی جشنواره گروه‌های موزیک نیروهای مسلح با عنوان «ترنم فتح» همزمان با آغاز دهه مبارک فجر در مرکز همایش‌های بین‌المللی موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما حیات جشنواره‌هایی از این دست چقدر می‌تواند به پویایی سرودهای انقلابی کمک‌کند؟

سرودی که نظامیها میخوانند

دیروز ظهر بود که علی‌اصغر جعفری، مدیرعامل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس خبر داد جشنواره «ترنم فتح» برگزار خواهد شد. اعلام این خبر دوباره موضوع توجه به سرودهای انقلابی را که طبعا جزو میراث مهم موسیقی ما به حساب می‌آید، می‌تواند جلب کند. او در ذکر جزئیات این جشنواره گفته: «در ایام‌الله دهه فجر، گروه‌های موزیک نیروهای مسلح با اجرای زنده موزیک و سرودهای حماسی و انقلابی در میادین اصلی و نقاط پر تردد شهر تهران، یاد و خاطره روزهای پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی را زنده نگه می‌دارند».

او ادامه داده: «با هماهنگی به‌ عمل آمده با بسیج شهرداری و ستاد گردشگری شهرداری تهران، با اجرای طرح «سلام بر روح‌الله»، صبح روز دوازدهم بهمن و همزمان با سالروز ورود رهبر کبیر انقلاب اسلامی به میهن، در 12 میدان و مکان پر تردد، شهروندان تهرانی شاهد اجرای زنده سرودهای حماسی خواهند بود».

بر اساس این برنامه قرار است از روز شنبه 14 بهمن تا پنجشنبه 19 بهمن، هر روز در چهار نقطه از شهر تهران، گروه‌های موزیک نیروهای مسلح در قالب جشنواره «ترنم فتح» به اجرای زنده موزیک و سرودهای حماسی و انقلابی خواهند پرداخت.

بازتولید سرودها به جای خاطرهبازی

بعد از گذشت حدود چهار دهه از انقلاب اسلامی ایران، در ایام دهه فجر سرودهایی را می‌شنویم که مربوط به سال 57 و دهه 50 است. البته پخش این سرودها باید هر سال برای یاد آوری تاریخ انقلاب و قرار دادن نسل جدید در حال و هوای انقلاب اسلامی ایران انجام شود. اما نکته قابل توجه این که در طول چند دهه گذشته عملا تلاش جدی برای رونق سرودهای انقلابی در کشور انجام نشده است.

از سوی دیگر در رابطه با دو رویداد تازه‌ای که به سرودهای انقلابی می‌پردازند، باید این پرسش را مطرح کرد که مگر نه این که اختصاص‏دادن جشنواره‏ به موضوعات مختلف، مستلزم موجودیتی پویاست؟ این در حالی است که مدت‏هاست سرود، جزو تولیدات موسیقایی و ادبی ما نیست. شاید از آغازین سال‏های دهه 70 که موسیقی پاپ به شکل امروزی پا گرفت، سرودها را، از هر دو ساحت، کنار گذاشتند. حالا کمتر کسی هم هست که به ترانه‏هایی که می‏نویسد، «سرود» اطلاق کند. پس اصل و اساس برگزاری جشنواره‏ها چه می‏شود؟ جشنواره‏ای که دچار انجماد تاریخی و صرفا نوستالژیک باشد، چه حرکتی می‏خواهد به راه بیندازد، جز این‌که به خاطره‏بازی روی بیاورد. بدیهی است اگر قرار است ماهیت سرود را یادآوری و احیا کنیم، مهم‌ترین فعل، تولید است، آن هم تولید باکیفیت؛ و الا برگزاری جشنواره برای سرودهای نوستالژیک، جز خاطره‏بازی چه فایده‏ای خواهد داشت.

اما در این میان، یک بار آرش امینی، سال 1387 و در جشن‌های سی‌امین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، در رابطه با سرودهای انقلابی کار بزرگی انجام داده است. او آن سال تقریبا همه نت‌های مربوط به سرودهای انقلاب را جمع‌آوری و هشت اثر انقلابی را برای ارکستر سمفونیک تنظیم کرد. او حالا به ما می‌گوید کاری که کرده، به نوعی بازتولید آن سرودها بوده که در آن سال‌ها با سادگی و با یکی دو تا ساز اجرا شده‌ است.

آرش امینی، سینماگر و موسیقی‌دان، که دو روز پس از آن اجرای خاطره‌انگیز در ترمینال شماره 2 فرودگاه مهرآباد که بیش از هزار نفر تماشاگرش بودند، اجرا را در تالار وزارت کشور دوباره روی صحنه برد، امروز در پاسخ به این پرسش جام‌جم که چرا آن پروژه را ادامه نداده، می‌گوید: «‌یکی از دلایلی که آن پروژه بزرگ مسکوت ماند، تعطیلی طولانی مدت ارکستر سمفونیک تهران بود. من حتی مجبور شدم برای کار به عراق بروم و در آن شرایط ناامن ارکستر سمفونیک بغداد را راه بیندازم. حتی آن ارکستر را با خودم برای جشنواره موسیقی فجر به ایران آوردم. منتها پس از آن هم بیشتر رفتیم سراغ اجراهای تکراری چایکوفسکی و بتهوون و کسی به پروژه ما برای سرودهای انقلاب توجهی نکرد. این در حالی است که می‌بینیم در سینمای امروز جهان، مثلا در همین فیلم دانکرک کریستوفر نولان آنها هنوز به مقولات ارزشی و دفاعی خود ارزش قائلند و نمی‌گویند این مسائل به تاریخ پیوسته».

امینی درباره جزئیات ادامه پروژه‌اش که به سرانجام نرسیده، می‌گوید: «می‌خواستیم پروژه بازتولید سرودهای انقلابی را به صورت تئاترال و اپرامانند ادامه دهیم؛ اثری که با حرکت و روایت همراه باشد که نشد».

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۹۰۰۵۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرلشکرسلامی: رفع محرومیت تنها با تفکر و روحیه جهادی امکان‌پذیر است

به گزارش قدس آنلاین، سرلشکر پاسدار حسین سلامی در پیامی به مناسبت فرا رسیدن ۱۷ اردیبهشت ماه روز بسیج سازندگی نوشت: ۱۷ اردیبهشت ماه در تقویم تاریخی میهن اسلامی مزین به نام «بسیج سازندگی» از نهادهای روییده از بطن حقیقت انقلاب اسلامی است؛ امروز بسیج سازندگی ارائه تعریف نوینی از مدیریت جهادی در عرصه‌های خدمت خالصانه و بی منّ و اذی در پرتو ولایتمداری در مسیر تابناک آرمان‌های انقلاب اسلامی به شمار می‌رود.

فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزود: بسیج سازندگی طی سال‌های فعالیت خود با اتکا به انگیزه و همت والای جوانان مومن و انقلابی و ورود به میدان‌های سازندگی، خدمت رسانی و محرومیت زدایی و دیگر عرصه‌های مختلف نیاز کشور به ویژه عمرانی، آبرسانی، نهضت کمک‌های مومنانه، اقتصاد مقاومتی و نهضت مسکن محرومان و شتافتن به کمک مردم در بلایای طبیعی، به شایستگی از توانمندی‌های شگفت آور و غیرقابل انکار خود برای آبادانی ایران عزیز رونمایی کرد و با ترسیم نقش موثر پویا و حیات‌بخش تجربه گرانبها و الهام بخشی فراروی علاقمندان به انقلاب و نظام اسلامی فراتر از جغرافیای این سرزمین گشود.

سرلشکر سلامی تاکید کرد: حضور مجاهدانه و هوشمندانه در صحنه‌های پرمسئوولیت خدمت رسانی و مردم یاری با نصب‌العین قرار دادن منویات و رهنمودهای حکیمانه رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی امام خامنه‌ای (مدظله العالی) از شاخصه‌های برجسته «سازمان بسیج سازندگی» است که موجبات گسترش فرهنگ و تفکر ناب جهادی بعنوان یادگار ارزشمند حضرت امام خمینی (ره) را بین جوانان ایران اسلامی رقم زده است.

وی تاکید کرد: اینک در گام دوم انقلاب اسلامی که تجلی عزت مداری، اقتدار، پیشرفت و شکوه ایران عزیز در مسیر تمدن سازی و درک عصر ظهور است، باور داریم رفع محرومیت تنها با اتکال به خداوند متعال و برخورداری از تفکر و روحیه جهادی و عمل انقلابی و اعتماد به نیروی انسانی مخلص و شیفته خدمت و فداکاری امکان‌پذیر خواهد بود.

فرمانده کل سپاه پاسداران تصریح کرد: اینجانب سالروز تشکیل بسیج سازندگی را به مسئولین ارجمند و یکایک جهادگران خدوم این نهاد مقدس تبریک می‌گویم و امیدوارم حرکت متعهدانه و مخلصانه جهادگران ولایی و انقلابی تحت تعالیم اسلام ناب محمدی (ص) و آموزه‌های تاریخی انقلاب، در راستای جلب رضای پروردگار و خرسندی رهبر عزیز و جانباز انقلاب و آرامش بخشی به ملت شریف ایران، شکوهمندانه و پرفروغ تر از گذشته تداوم یابد.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • اعتراض برخی از اعضای رزما به ائتلاف با امنا
  • فرمانده کل سپاه پیام داد
  • رفع محرومیت تنها با عمل انقلابی امکان پذیر است
  • بسیج سازندگی؛ نهالی روییده از بطن حقیقت انقلاب اسلامی
  • فرمانده کل سپاه پیام صادر کرد
  • رفع محرومیت تنها با روحیه جهادی امکان‌پذیر است
  • رفع محرومیت با تفکر و روحیه جهادی امکان‌پذیر است
  • پیام سرلشکر سلامی به مناسبت روز بسیج سازندگی
  • سرلشکرسلامی: رفع محرومیت تنها با تفکر و روحیه جهادی امکان‌پذیر است
  • رفع محرومیت تنها با روحیه جهادی و عمل انقلابی امکان‌پذیر است